کد خبر: 49383

آمارهای قابل تامل یک پژوهش درباره نحوه گذراندن اوقات فراعت در ایران از زبان دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی

80 درصد جامعه ایران از اینترنت استفاده می‌کنند/ 45.8 درصد از مردم اعلام کردند کتاب می‌خوانند

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه شورای معاونین و مدیران دبیرخانه این شورا به تبیین اهمیت حوزه هنر برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی و گزارشی از آخرین گزارش پیمایش صورت گرفته پیرامون نحوه گذران اوقات فراغت مردم پرداخت.

به گزارش «فرهیختگان»، به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی با بیان اینکه حوزه هنر یکی از مهمترین حوزه‌های تمدن سازی، تأمین رضایت عمومی و گذران اوقات فراغت مردم است، گفت: اگر در این حوزه موفق شویم، برنامه های فرهنگی بُعد تحمیلی پیدا نمی‌کند، بلکه در فضای زندگی مردمی رضایت عمومی ایجاد می‌کند.

 عاملی با بیان اینکه گذران اوقاف فراغت حجم زیادی از ساعت زندگی را در طول روز می‌گیرد، گفت: نتایج موج سوم پیمایش سبک زندگی توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات جدیدا منتشر شده است که حاوی نکات مهمی است. در این مطالعه  15 هزار و ششصد و شش نفر جامعه نمونه آنها بوده است و می‌توان از داخل آن تفکیک استانی استخراج کرد. باید توجه داشته تحقیق نمونه گیری هرچند روایی معنادار دارد ولی جای سرشماری را نمی‌گیرد.

وی اضافه کرد: طبق گزارشات از نمونه‌گیری انجام شده در ساعات غیرتعطیلی کسانی که یک ساعت وقت آزاد دارند 11.5 درصد هستند، کسانی که دو ساعت وقت آزاد دارند 15.5درصد، کسانی که سه ساعت وقت آزاد دارند 17 درصد، کسانی که چهارساعت وقت آزاد دارند 4.5درصد و کسانی که بیش از 4 ساعت وقت آزاد دارند 36.3 درصد جامعه ما را تشکیل می‌دهند. پس ما از یک جامعه بزرگ با وقت آزاد بالای چهار ساعت، آن هم در روزهای کاری هفته، هستیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه وقت آزاد مردم با رسانه ملی، ماهواره، رفتن به کافی شاپ، قهوه‌خانه، رفتن به گالری‌های کتاب و هنر پر می‌شود، گفت: بعضی از مطالعات امیدوارکننده است و یک آمار اعلام شده‌ای داریم که می‌گویند متوسط اختصاص ساعت به خواندن کتاب در جامعه ایران یک ربع است ولی این پیمایش نشان می‌دهد کسانی که تا نیم ساعت وقت صرف کتاب خواندن می‌کنند 2.7درصد، کسانی که یک ساعت مطالعه دارند 7.8درصد، 6.7درصد اعلام می‌کنند که بیش از 5 ساعت کتاب می‌خوانند و نشان می‌دهد جامعه ایران تغییر می‌کند.

وی تصریح کرد: البته نوع کتاب‌هایی که می‌خوانند هم قابل توجه است که رمان حرف اول را می‌زند و 19.2 درصد در سطح ملی علاقه به خواندن کتاب های رمان و قصه دارند، چون کتاب‌های راحتی هم هست و 9.9 درصد کتاب‌های دینی و 7.4 درصد نیز ادبیات می‌خوانند.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه در این پیمایش از افراد سؤال می‌کنند که شما کتاب مطالعه می‌کنید، گفت: در پاسخ به این سوال 45.8 درصد اعلام می‌کنند که ما کتاب می‌خوانیم و 52درصد اعلام می‌کنند که کتاب نمی‌خوانند. حال ما با جامعه کتابخوان و جامعه‌ای که کتاب نمی‌خوانند کار داریم و باید بدانیم با هر کدام با چه منطق و نوع کنشی مواجه شویم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: برخلاف تصور برخی افراد که فکر می‌کنند که تلویزیون‌های ماهواره‌ای تنها مرجع و مهمترین مرجع  زندگی افراد است؛ آمارها این را نشان نمی‌دهد چرا که در این پیمایش نشان داده می‌شود که درصد مخاطب رسانه ملی افزایش داشته اشت و همچنین به طور متوسط افراد گفته اند که ۳ ساعت رسانه ملی را تماشا می‌کنند.

عاملی گفت: وقتی به آمارهای مرتبط با هنر نگاه می‌کنیم تقریباً 70 درصد اعلام کرده‏ اند که موسیقی گوش می‌دهند، 22 درصد اعلام کرده‌اند که فیلم‌های ایرانی می‌بینند و 19.8 درصد اعلام کرده‌اند که سریال‌های خانگی که فروخته می‌شود را می‌بینند که البته این آمار در تلویزیون اینترنتی متفاوت است که 50درصد استفاده می‌کنند و باید داده‌کاوی انجام گیرد. باید توجه داشت که طبق آخرین آمارها، 80 درصد جامعه ایران یعنی جمعیتی بالغ بر 67 میلیون نفر از اینترنت استفاده می کنند.

وی ضمن تاکید بر اهمیت محوری و تعیین کننده حجاب گفت: نکته بعدی اینکه بی‌حجابی و کم‌حجابی شاخصی برای ما شده که آیا جامعه مذهبی هست یا خیر؟ ولی شاخص های دیگری هم وجود دارد که نشان از این واقعیت دارد که اکثریت مردم ایرانی مذهبی و متمایل به تعالیم و شعار دینی هستند.  

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: از مردم سؤال می‌شود که شما در مجالس جشن مذهبی شرکت می‌کنید 71.3 درصد می‌گویند شرکت می‌کنیم که این آمار در تهران و استان‌های دیگر خیلی تفاوت دارد که شرکت در مراسم عزاداری و روضه خوانی 75 درصد و همچنین 53 درصد در سخنرانی‌های دینی شرکت می‌کند.

عاملی اضافه کرد: همچنین بخشی از گذران اوقات فراغت مردم در کوه و طبیعت است که آمار خوشحال کننده این است که 70.3 درصد اعلام کرده‌اند قدم زدن در طبیعت و غیره را دارند.

 

مرتبط ها